Fødselshypnose – dagskurset for deg som ønsker en rolig og minnerik fødsel uten stress


Fødselshypnose

Gravide kan benytte fødselshypnose. Studier har vist at fødselshypnose kan redusere fødselslengden, opplevd smerte, sjansen for keisersnitt og instrumentell fødsel, samt behovet for analgesi og bedøvelse.  Med andre ord, det gjør det mulig for moren å jobbe med riene sine, i motsetning til å lide av dem.

Oliviaklinikken tilbyr et 8 timers online dagskurs, inkl. pauser, i Fødselshypnose (Hypnobirthing) til gravide og hennes fødselspartner, fra ca uke 30 i svangerskapet, eller når du har omtrent 10 uker til termin. Kursene holdes over Teams, hvor dere kan sitte trygt hjemme i deres egen stue, og følge kurset sammen med andre som er i samme situasjon som dere. Kursinstruktør er hypnoterapeut og EFT terapeut, har selv født 3 barn og har flere års erfaring innen privat helsesektor.

På kurset vil vi gjennomgå fødselens historie i den vestlige verden, betydningen av og øving i å bruke pusten riktig, din og fødselspartnerens rolle og ansvar, ressursene en gravid har i seg helt naturlig, fødselsforløpet, forskjellige hormoner, og hva som kjennetegner dem, hva som skjer med kroppen under åpningstiden, samt hvilke valg man har til type fødsel og medvirkning. Vi hører på forskjellige hypnoseøkter, for de tre hovedfasene i et svangerskap, og som par får dere en flott verktøykasse å ta i bruk, etter gjennomført kurs. Det vil også være flere gode øvelser underveis. I forkant av kurset, tilbyr vi en individuell samtale på telefonen, eller online, for å bli litt kjent med hver og en i forkant.

Det vil også bli loddet ut en nydelig håndstrikket babypakke, med et vakkert babyteppe, babysokker og lue til begge kjønn, i nydelig myk babyull. Dette er det samme som blir strikket til prematuravdelinger på sykehus, men her i en mer «normal» størrelse for babyer som er født til termin. Pakkene er håndstrikket i Norge.

«Ull er både temperaturregulerende og fukttransporterende samtidig som det holder babyens kroppstemperatur stabil. Ullfiberens evne til å absorbere store mengder fuktighet gjør at huden holder seg tørrere, og dermed blir det mindre svette, bakterier og ubehagelig lukt. Ullas komplekse kjemiske struktur bidrar også til å absorbere og lukke inne lukter, som så blir frigjort ved lufting eller vasking«.


Pris på kurset (kampanje ut 2023):
Kr. 2990,- pr. par. Tid: 8 timer over Teams, inkl. 1 times hovedpause. Småpauser underveis.

Kr. 4990,-. for ett par alene. Tid: 8 timer. Her kan kurset da også holdes hjemme hos paret, hvis det er ønskelig, i parets egne trygge omgivelser, der avstanden ikke er for lang. Det tilkommer da evt, tillegg for kjøring.

Inklusiv i prisen, er 3 hypnolydfiler til odel og eie, som vi også er igjennom på kurset, i tillegg til muligheten for å kontakte kursholder ved spørsmål både før og etter fødsel.
Alle som deltar på kurs hos oss, vil få spesialpriser på andre av våre kurs, eller behandlinger.
Kurset betales med enten Vipps eller Klarna.

Booking:
Kontaktskjema her. Fortell i skjemaet om foretrukket kursdato.

Hva er fødselshypnose / hypnobirthing:
Fødselshypnose er ikke et nytt konsept. Det stammer fra en lege kalt Grantley Dick – Reid (1989 – 1959). Han skrev i sin bok «Fødsel uten frykt», at kvinner som ikke var redde for å føde, vanligvis opplevde en smertefri fødsel, som ikke krevde noen form for bedøvende eller sterke smertestillende medisiner. I virkeligheten har Fødselshypnose blitt synonymt med et sett med verktøy og ferdigheter som kan gjøre en positiv forskjell, for hvordan en kvinne oppfatter en fødsel, og hvordan hun oppfatter riene som følger med.

Forskning har vist at når kvinner benytter hypnose under fødsel, forekommer det:
1. Redusert lengde på fødselsprosessen
2. Mindre rapportert smerte
3. Reduksjon i intervensjon, og bruk av tang eller sugekopp
4. Redusert keisersnittfrekvens
5. Et redusert behov for farmakologisk anestesi / analgesi

Hvordan hjelper dette en kvinne med å føde:
I teorien trenger ikke kvinner «hjelp» for å føde. Vi har gjort det siden tidenes morgen, og i grunnen må det være et ganske robust system, ellers ville menneskeslekten dødd ut for veldig lenge siden. Det er imidlertid en lang historie med frykt som har bygget seg opp rundt fødsel, og hvordan det er representert i det moderne samfunnet, og den konstante strømmen av grufulle fødselshistorier, har gjort kvinner veldig redde.

Fødsel er en fysiologisk funksjon, det vil si et underbevisst element, som alle hunnkjønns – pattedyr er født med, sammen med evnen til å puste, å fordøye mat og det å pumpe blodet hele veien rundt via hjertet osv. Det hører hjemme i den «gamle» hjernen, delen vi deler med alle andre pattedyr. Som «Intelligente» pattedyr på et høyere nivå, det vil si mennesker, har vi imidlertid utviklet den «nye» hjernen. Neocortex. Det er den delen av hjernen som omhandler rasjonelle beslutninger, kritisk tekning og analysering. I dag har kvinner en tendens til å nærme seg fødsel fra et veldig Neocortex synspunkt, ved planlegging og risikovurdering. Selv om dette er veldig forståelig, kan man ikke tenke ut babyen sin. Hypnose under fødsel, gjør kvinner i stand til å slå av den tenkende delen av hjernen, og la den instinktive delen, pattedyr-delen ta kontroll. Dette begynner med at terapeuten «setter» scenen, som betyr at de ytre omstendighetene er behagelige, som lyssettingen, kanskje en deilig lukt som mor liker, og nydelig og rolig bakgrunnsmusikk.

Fødselshypnose og fødselens fysiologi:
Fordi det å være i en avslappet tilstand, utløser avspenningsresponsen (det motsatte av kjemp-eller-flykt responsen), støtter hypnose fødselsfysiologien.

Under en hypnoseøkt vil disse trinnene følges:
1. Sette scenen
2. Induksjon – prosessen der klienten ledes bort fra sin aktive, bevisste tilstand og inn i en avslappet hypnotisk tilstand
3. Pust og fysisk avspenning
4. Fordypning – guidede bilder og visualisering
5. Hypnotiske / terapeutiske suggesjoner / forslag
6. Reorientering og utgang

Dette gjennomgår vi på kurset, i tre omganger, en hypnoseøkt for hvert trimester av svangerskapet, og dere får lydfilene sendt via epost etter kurset, slik at dere kan fortsette å høre på filene hjemme, frem til fødselen, for de gode omprogrammeringene av spesielt frykt og stress. Noen ønsker også å ha med lydfilene på fødestuen. Mer om dette blir forklart og gjennomgått på kurset.

Velkommen til kurs, og vi håper å høre fra deg i forhold til spørsmål du eventuelt måtte ha 🙂
Stor klem fra Karina Olivia

Oliviaklinikken - fødselshypnose