Bli med på dagskurs, og lær å omprogrammere frykten for å føde. Her er sakene våre denne måneden:
# Lørdagskurs i Fødselshypnose (hypnofødsel) hos Embla Helse i Fredrikstad. Endelig har kurset kommet til Norge!
# Fødselsangst er veldig vanlig, spesielt blant førstegangsfødende. Hva fører egentlig dette med seg?
# Hva skiller oss mennesker fra andre pattedyr når det kommer til fødsler?
# Hva skjer egentlig med kroppen under fødsel, når vi er stresset og redd?
# Les nrk.no sin artikkel om dette temaet, hvor vi er representert.
Dette kurset tilbys blant annet hos kvinneklinikken Embla Helse på Kråkerøy i Fredrikstad, hver første lørdag i måneden. Klinikken har spesielt bred kunnskap og lang erfaring innen kvinnehelse og svangerskapsomsorg.
Kurset er helt nytt hos Embla Helse fra 2025, og styrker det totale tilbudet på klinikken. Det er et 8 timers kurs, inkl. 1 time avsatt til lunsj. Kurset er beregnet på den gravide, i ca. svangerskapsuke 30, sammen med hennes fødselspartner. Les mer om kurset i sin helhet her. Fødselshypnose, eller Hypnofødsel, er mye brukt i blant annet Storbritania, og endelig har det kommet til Norge, og Fredrikstad! Det som er unikt med dette kurset, er at det har som mål å omprogrammere det ubevisste sinnet, til å koble fødselen opp mot trygghet og styrke, kontra redsel og angst, og da trenger vi påfyll av kunnskap. I tillegg lærer både den gravide og hennes fødselspartner flere gode teknikker og metoder til bruk frem mot fødselen, og som også kan tas i bruk under selve fødselen. Dere trenger ingen erfaring for å delta på kurset, og kurset passer like godt for deg som har hatt en lei opplevelse fra tidligere fødsel, som for deg som bare ønsker å lære å bli enda mer trygg på den kommende fødselen. Dette er et innsiktsfullt kurs, hvor dere begge lærer like mye om hva som skjer med kroppen, om responser, hormoner, og om triggere. En fødselspartner kan være barnets far / partner, det kan være et familiemedlem eller en god venn. Fellesnevneren er at fødselspartneren er den personen som kommer til å være mors støtte under svangerskapet, den som skal være med på selve fødselen, og den som skal være mors støttespiller i tiden etter fødselen. Kurset gjennomføres kun på norsk foreløpig. På sikt, eller på forespørsel, kan kurset også settes opp på engelsk. Spesialpris for dere som melder dere på kurset som gjennomføres hos Embla Helse, er kr. 1950,- for begge to. Prisen er forutsatt minimum 4 par totalt, pr. kurs. Lunsj står hvert par for selv. Det er gode muligheter for å kjøpe mat på området rundt Embla Helse, både i matbutikk, på bakeri, og diverse spisesteder. Det er stor parkeringsplass rett utenfor bygget, og det er kort vei til buss og tog. Ta gjerne kontakt her ved spørsmål knyttet til kurset, eller vipps kr. 1950,- til 810733, så er dere sikret plass direkte. Skriv da hvilken lørdag som passer best for dere, og hvor mange par dere er.
På kurset lærer dere blant annet om hormoner, og hva som skal til for at bekkenet åpner seg på en grei måte, slik at fødselen ikke stopper opp. Dere lærer om hva som skjer med fødselskanalen når mor er stresset, og hva som bidrar til en jevnere flyt, og en mer rolig tilnærming.
Foto: Trygve Sørli
Fødselsangst
Mange kvinner er dessverre redde for å føde, til tross for at vi er designet til dette, og til tross for at kvinner har født barn siden tidenes morgen. Det å være redd for å føde (fødselsangst), er svært begrensende for en kvinne, og bidrar kanskje til at hun velger å la være å få barn, eller at hun ikke orker flere fødsler. Dette er synd, og det er selvsagt mange årsaker til at man kjenner på denne frykten. I mange tilfeller handler frykten om egne erfaringer, i andre tilfeller kan det handle om alle de negative historiene vi leser om på nett, eller blir fortalt. På dette kurset skaffer deltakerne seg kunnskap, som i neste runde roer ned fryktresponsen for det ukjente. Man lærer også om hva som skjer med kroppen når man er stresset under fødsel, og hva som skjer med kroppen når man har lært å ta i bruk verktøyene for å ikke stresse under fødsel. Alt henger nøye sammen, både kropp og sinn. Les mer om kurset og kursinnholdet her.
Meld deg på kurset her.
Menneskehjernen har gjennom evolusjon utviklet den «nye hjernen», også kalt Neocortex, som blant annet gjør menneskene i stand til å analysere situasjoner. Dette medfører mye overtenking, som igjen skaper frykt og angst hos mange. Andre pattedyr har ikke Neocortex, og analyserer og overanalyserer dermed ikke situasjoner slik vi mennesker gjør. Mer om dette er vi også igjennom på kurset.
Hva skiller oss mennesker fra andre pattedyr, når det kommer til fødsel?
Fødsel er en fysiologisk funksjon, det vil si et underbevisst element, som alle hunnkjønns – pattedyr er født med, sammen med evnen til å puste, å fordøye mat og det å pumpe blodet hele veien rundt via hjertet osv. Det hører hjemme i den «gamle» hjernen, delen vi deler med alle andre pattedyr. Som «Intelligente» pattedyr på et høyere nivå, det vil si mennesker, har vi imidlertid utviklet den «nye» hjernen. Neocortex. Det er den delen av hjernen som omhandler rasjonelle beslutninger, kritisk tekning og analysering. I dag har kvinner en tendens til å nærme seg fødsel fra et veldig Neocortex synspunkt, ved planlegging og risikovurdering. Selv om dette er veldig forståelig, kan man ikke tenke ut babyen sin. Hypnose før og under fødsel, gjør kvinner i stand til å slå av den tenkende delen av hjernen, og la den instinktive delen, pattedyr-delen ta kontroll. Dette begynner med at terapeuten «setter» scenen, som betyr at de ytre omstendighetene er behagelige, som lyssettingen, kanskje en deilig lukt som mor liker, og nydelig og rolig bakgrunnsmusikk. På kurset er vi igjennom 3 hypnoseøkter, for de gode omprogrammeringene, som representerer alle tre trimestrene i et svangerskap.
Når vi er redde og stresset, utløser kroppen blant annet stresshormonet adrenalin. Adrenalin er bra i noen situasjoner, men ikke nødvendigvis under fødsel, slik vi lever det moderne livet vårt i dag, da skaper det mer trøbbel enn nytte. På kurset lærer dere mer om hvilken respons de forskjellige hormonene utløser, og hva som skal til for å påkalle de nyttige hormonene i forbindelse med en rolig og avslappet fødsel.
Hva skjer egentlig med kroppen under fødsel, når vi er stresset og redd?
Før og under fødsel, er det mange inntrykk å ta inn, og mange opplever smerter under åpningsriene. For spesielt førstegangsfødende, er dette mye å forholde seg til, og kan føre til at kvinnen spenner seg, helt fra kjevebena og nedover resten av kroppen. Man glemmer å puste rolig, og lar smertene og frykten ta fullstendig kontroll. Alt henger sammen fra topp til tå, og utløses det for mye stresshormoner, låser hele kroppen seg, og det er vanskelig å føde barnet uten hjelpemidler og mye smertelindring. Stresshormonene tar over styringen. For noen kan det kanskje ende med hastekeisersnitt, bruk av tang, eller svært langt fødselsforløp, samt unødvendig sterke smerter. Når vi lærer hvordan alt henger sammen, og hva vi selv kan gjøre for å ha en så god fødsel som mulig, er det kvinnen selv som påkaller de forskjellige hormonene, via kunnskap gjennom blant annet dette kurset.
Fødselshypnose: – «En illusjon at det er forferdelig å føde». Les artikkelen til nrk.no om dette temaet, hvor vi blant annet er representert, ved å klikke på bildet.
Foto: Trygve Sørli